Van output naar duurzame IT-oplossingen: het kwadrantenmodel uitgelegd

Bij AMIS Conclusion geloven we dat waarde creatie verder gaat dan enkel het leveren van output. Veel organisaties focussen vaak op het toevoegen van nieuwe functionaliteiten zonder voldoende aandacht te besteden aan onderhoud en continuïteit. Ons kwadrantenmodel biedt een oplossing door een gestructureerde aanpak die duurzame IT-oplossingen faciliteert. Dit model zorgt niet alleen voor nieuwe ontwikkelingen, maar garandeert ook dat systemen blijven draaien, up-to-date zijn en toekomstbestendig worden onderhouden. 

4 oktober 2024   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

ErickSchabracq

Mijn rol is om ervoor te zorgen dat onze expertise in het bouwen en onderhouden van data-integratie-platforms en IoT-oplossingen effectief en duurzaam wordt ingezet. Onze DevOps teams ontwikkelen niet alleen software, maar zorgen er ook voor dat het systeem blijft draaien, up-to-date blijft en snel kan inspelen op wijzigingen.  

Onze collega’s zijn onze grootste troef. Zonder hen zouden we geen rol van betekenis spelen in maatschappijkritische bedrijfsprocessen. Ontwikkelaars, architecten, business- en informatieanalisten, scrum masters en resultaatmanagers; ze dragen allemaal bij aan de waarde die onze klanten helpt hun organisatiedoelen te bereiken.  

Transparantie, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid 

Voor onze klanten is het essentieel om samen te bepalen wat echt nodig is. Transparantie, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid geven deze gesprekken echt inhoud. Onze klanten willen inzicht en controle over de voortgang en prioriteiten binnen projecten. Dit helpt hen om focus te houden en waarde te creëren voor hun business. 

Mijn ervaring is dat het vaak lastig is om onder druk van de business de juiste balans te vinden tussen nieuwe functionaliteit en het borgen van de juiste werking van bestaande systemen. Het goede gesprek met onze klanten zorgt ervoor dat we gezamenlijk beslissingen kunnen nemen over het prioriteren van nieuwe features, zonder het onderhoud te verwaarlozen. Dit blijft immers op de backlog staan. Met onze Agile/Scrum-werkwijze maken we de voortgang inzichtelijk en ervaart de klant direct welk resultaat te verwachten is. 

Het belang van duurzaam softwarebeheer 

Het bouwen van nieuwe functionaliteit, het integreren van data en het koppelen van systemen krijgen vaak prioriteit, maar goed onderhoud van bestaande oplossingen is minstens zo belangrijk. Het minimaliseren van technische schuld is cruciaal voor het waarborgen van de prestaties van software op de lange termijn. Ik leg dit vaak uit met een simpele vergelijking: net zoals je je auto onderhoudt door regelmatig vloeistoffen bij te vullen, banden te wisselen en kleine reparaties uit te voeren, zo moeten IT-systemen continu beheerd en onderhouden worden om optimaal te blijven presteren. 

Het duurzaam kunnen inzetten van softwareoplossingen vraagt om wat we noemen Life Cycle Management. Zo kan ook aan toekomstige businessbehoeften worden voldaan. We meten de output niet alleen aan de hand van opgeleverde functionaliteit, maar ook door het monitoren van zaken zoals hersteltijd en systeemstabiliteit.  

Waarde creëren met managed services  

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het inzetten van mensen, kennis en technologie. Dit vraagt om een bewuste verdeling van aandacht en de juiste prioriteiten. Bij AMIS Conclusion hebben we hiervoor het Kwadrantenmodel ontwikkeld. Dit model biedt inzicht in de capaciteit en de output van onze DevOps-teams, zodat de klant maximale waarde haalt uit onze samenwerking. 

Ons kwadrantenmodel is ideaal om samen met de klant te bepalen waar de inzet van het DevOps-team naartoe moet gaan. Elk kwadrant krijgt een percentage van de inzet van het team, waarbij het totaal altijd 100% dekkingsgraad heeft. Samen, aan de hand van de roadmap (verwachte ontwikkelingen en onderhoud), leggen we een verdeling vast die op gezette tijden wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. 

Bij AMIS Conclusion draait alles om partnerschap, waarbij waarde en kwaliteit centraal staan. Ons kwadrantenmodel biedt een gestructureerde aanpak voor het plannen van de inzet van onze teams. Dit varieert van incident- en problemmanagement tot continue monitoring, capaciteitsbeheer en strategisch portfoliomanagement. Zo leveren we een betrouwbare en voorspelbare IT-omgeving die naadloos aansluit op de veranderende behoeften van onze klanten. 

We begrijpen dat IT-behoeften voortdurend evolueren. Daarom zijn onze contracten flexibel en aanpasbaar aan de dynamische eisen van de klant. Regelmatige strategische gesprekken en updates zorgen ervoor dat de klant altijd op de hoogte is van de laatste trends en ontwikkelingen. Zo blijft hun omgeving toekomstbestendig.  

Artikel-erick

Het kwadrantenmodel uitgelegd: je IT beheren als een auto 

Vergelijk het beheer van je IT-omgeving met het onderhouden van een auto. Om je auto optimaal te laten presteren, moet je hem goed onderhouden, kleine mankementen snel oplossen, maar ook ingrijpende aanpassingen doen wanneer nodig. Het kwadrantenmodel helpt hierbij door IT-beheer op te delen in vier duidelijke categorieën: 

  1. De Wegenwacht (Incident- en Problemmanagement | Run) 
    Dit kwadrant focust op de basis: het direct reageren op incidenten en problemen. Net zoals je bij pech snel hulp nodig hebt, moeten verstoringen in je IT-omgeving snel worden opgelost. 24/7 monitoring en support zorgen ervoor dat mogelijke problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt, zodat systemen soepel blijven draaien. 
  1. Onderhoudsbeurt (Application Health)  
    Net zoals een auto regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft, moeten IT-systemen proactief onderhouden worden. Dit kwadrant omvat zaken zoals het uitvoeren van updates, het doorvoeren van beveiligingspatches en het controleren van de algemene gezondheid van systemen. Proactief onderhoud vermindert de kans op onverwachte storingen en zorgt ervoor dat je systemen toekomstbestendig blijven. 
  1. Kleine aanpassingen (Small [Business] Change)  
    Soms zijn er kleine aanpassingen nodig, zoals het toevoegen van een nieuwe functionaliteit of het wijzigen van een systeeminstelling. In dit kwadrant worden snelle, flexibele aanpassingen doorgevoerd die de dagelijkse bedrijfsvoering ondersteunen zonder langdurige projecten of ingewikkelde goedkeuringsprocessen. Denk aan het activeren van een nieuwe service of het doorvoeren van een kleine verbetering die direct waarde toevoegt. 
  1. Grote ingrepen (Strategische Portfolio Change)  
    Net zoals een auto toe kan zijn aan een nieuwe motor of carrosserie, vragen IT-systemen soms om ingrijpende veranderingen. In dit kwadrant ligt de focus op strategische veranderingen die de lange termijn en de toekomstige groei van de organisatie ondersteunen. Een team van specialisten helpt bij het tijdig inspelen op nieuwe kansen en zorgt ervoor dat de IT-systemen efficiënt worden aangepast aan veranderende marktomstandigheden. 

Conclusie 

Het kwadrantenmodel biedt een gestructureerde manier om IT-ondersteuning te organiseren en af te stemmen op de klantbehoeften. Daarbij speelt élk kwadrant een cruciale rol in het optimaal laten presteren van de IT-systemen. Door continu samen te werken en duidelijke afspraken te maken, wordt het voor de klant mogelijk om snel te kunnen inspelen op veranderingen zonder dat de systemen verouderen of inefficiënt worden. De focus op balans tussen ontwikkeling en onderhoud voorkomt technische schuld en zorgt voor een duurzame IT-omgeving die blijft presteren. 

Meer weten?

Benieuwd hoe ons kwadrantenmodel jouw IT-omgeving kan optimaliseren? Of wil je meer weten over onze DevOps-teams en hun aanpak? Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Erick Schabracq

eschabracq@conclusion.nl