Twee pillars: OCI en SaaS

In deze blog een verslag van AMIS CTO Lucas Jellema over zijn bezoek aan Oracle OpenWorld en Code One eind oktober in San Francisco waar zij hun strategie, nieuwe producten en diensten, roadmaps en succesverhalen voor bestaande producten presenteerden.

12 november 2018   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

OOW3 111987582977

Op maandag 5 november presenteerden Robert van Mölken en Lucas Jellema van AMIS tijdens een drukbezochte sessie een uitvoerige en scherpe analyse van de jaarlijkse Oracle OpenWorld-conferentie die eind oktober plaatsvond in San Francisco. Oracle presenteerde daar haar strategie, nieuwe producten en diensten, roadmaps en succesverhalen voor bestaande producten. Ook gaven ze een reactie op belangrijke ontwikkelingen bij concurrenten, in technologie en in de maatschappij.

Strategie

Oracle’s CTO en thought-leader Larry Ellison maakte duidelijk dat Oracle twee strategische producten kent: Cloud Infrastructure (OCI) en Business Applications (SaaS). Voor beide geldt dat ze in de cloud kunnen worden afgenomen maar ook on premises – onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde functionaliteit.

OOW5 111987582842

Cloud Infrastructure

Oracle Cloud Infrastructure is een “Generation 2 Cloud” – een cloud die ingrijpend beter is dan de huidige oplossingen van zowel Oracle als de concurrentie. Oracle noemt daarvoor de volgende technologische aspecten: dedicated, bare metal compute nodes, een plat en daardoor erg snel network en gebruik van Remote Direct Memory Access voor extreem snelle interacties in clusters, zeer snelle (NVMe-gebaseerde) storage, end-to-end security, fault domain en availability domains voor hoge beschikbaarheid en extreme compute shapes voor extreme workloads (heel groot of heel snel). Oracle claimt aanzienlijk goedkoper te zijn dan bijvoorbeeld AWS – met name voor storage en netwerkverkeer – en garandeert voor database-as-a-service een meer dan 50% lagere rekening.

OCI is cruciaal voor het succes van Oracle. Hiermee hoopt Oracle (eindelijk) een public cloud te kunnen bieden die stabiel, schaalbaar en goed beheerbaar is. Bij de ontwikkeling zijn veel specialisten betrokken die door Oracle van AWS en Azure zijn aangetrokken en die hun ervaringen en leerpunten inbrengen.

OCI komt met een geïntegreerde en rijke set aan diensten die gelijkwaardig is (of zelfs superieur) aan wat concurrenten bieden. Deze diensten ondersteunen cloud native computing zoals managed Kubernetes (OKE, beschikbaar sinds mei 2018) en Container Registry, Serverless (Oracle Functions, begin 2019) en orchestration (op basis van Terraform, begin 2019). Klanten betalen hiervoor geen extra kosten, alleen het gebruik van de OCI infrastructure resources wordt in rekening gebracht.

"Ooit gebruikte Oracle de slogan ‘Hardware and Software Engineered to work together’. Die lijkt vervangen door ‘Cloud and Software Engineered to work together’."

-

Autonomous

Met name in de Autonomous Database services – Autonomous Datawarehouse en Autonomous Transaction Processing – komen de speciale kwaliteiten van OCI en de features van het Oracle Database platform samen. Bijvoorbeeld om een hele hoge beschikbaarheid te realiseren. Het is goed om te weten dat Autonomous Database services gebruikmaken van Exadata-infrastructuur.

De Autonomous Database neemt de DBA veel taken uit handen, zowel bij initieel aanmaken als bij het reguliere beheer en bij speciale activiteiten rondom security en performance tuning. De grote troef in de 19c release, zowel in de cloud als on premises, heet automatic index creation. Dit mechanisme is continu op de achtergrond actief om voor de langstlopende queries op zoek te gaan naar het optimale index-ontwerp. Zo nodig worden deze indexen aangemaakt, gevalideerd en aan de optimizer beschikbaar gesteld. Als na verloop van tijd nieuwe queries worden geïntroduceerd of de datakarakteristieken wijzigen, kunnen deze indexen weer komen te vervallen, opgevolgd door nieuwe, automatisch gecreëerde indexen. De resultaten die met dit mechanisme zijn behaald, in vergelijking tot standaardapplicaties zoals NetSuite en EBusiness Suite, zijn spectaculair: in heel korte tijd (dagen vergeleken met jaren) en zonder de inzet van experts wordt met een automatisch mechanisme al een betere performance bereikt.

SaaS Applications

Oracle verkoopt een zeer ruim palet aan business applicaties. Van de eigen E-Business Suite tot de grote aangekochte on premises applicaties als PeopleSoft, Siebel en JD Edwards, tot de Fusion Applications in de cloud en de tientallen SaaS-acquisities. Geen leverancier heeft een breder aanbod aan horizontale – generieke, cross-industry – applicaties voor ERP (Enterprise Resource Planning), SCM (Supply Chain Management), HCM (Human Capital Management) en CX (Customer Experience). Oracle erkent dat Salesforce marktleider is op CRM en Sales-ondersteuning, maar claimt marktleiderschap in alle andere categorieën.

Voor Fusion Applications kondigde Oracle innovaties aan, uitgerold in een straf kwartaalgebaseerd release ritme. Belangrijke innovatiethema’s zijn blockchain, Internet of Things, Artificial Intelligence & Machine Learning en Smart User Interface (zoals Digital Assistant en applicaties die spraak begrijpen, context begrijpen en actief met de gebruiker meedenken).

Opvallend was dat Oracle voor het eerst sinds de overname van PeopleSoft en Hyperion, en de start van de ontwikkeling van Fusion Applications, klanten actief oproept om de stap te zetten van E-Business Suite, PeopleSoft en Hyperion (on premises) naar SaaS en dus naar Fusion Applications. Via het Soar-programma stelt Oracle dat het in korte tijd, volgens een bewezen methode, deze migratie kan ondersteunen. Daarnaast blijft Oracle, in lijn met de Applications Unlimited-belofte, tot zeker 2030 alle producten inclusief E-Business Suite en PeopleSoft doorontwikkelen. Oracle promoot wel de migratie naar de Oracle Cloud Infrastructure. Daarvoor zijn tools, OCI reference architectures en Oracle Support-diensten in de aanbieding.

Wat Oracle betreft zouden klanten geen custom applicatieontwikkeling meer moeten hoeven doen.  Er is immers een zeer rijk SaaS-aanbod. In veel situaties is hiervoor SaaS Enablement nodig: integratie inrichten tussen verschillende applicaties, user interfaces beschikbaar maken die data uit en acties in verschillende systemen via één interface aan gebruikers beschikbaar maken, en rapportage & analytics over geconsolideerde data uit meerdere applicaties. Hiervoor biedt Oracle zijn PaaS-diensten waarmee voor klanten dezelfde krachtige hulpmiddelen beschikbaar zijn als door Oracle worden gebruikt bij het bouwen van de SaaS-applicaties.

OOW1 111987581934

SaaS Enablement & Custom Application Development

User interfaces komen in verschillende gedaantes: de graphical user interface in een web browser (op een desktop of tablet) en een mobiele app. Daarnaast is er nu de conversational user interface, waar een mens in een chat-dialoog met een chatbot converseert. En natuurlijk de voice interface, een verlengstuk van conversational UI, waarbij de mens niet typt maar spreekt.

Voor de conversational UI lanceert Oracle de Digital Assistant Cloud, een doorontwikkeling op de chatbot-component in de Mobile Cloud. Deze Digital Assistant ondersteunt de ontwikkeling van de logica om de conversatie gestructureerd te doorlopen, de juiste informatie te tonen en acties uit te voeren, en vanuit de ongestructureerde invoer van de (menselijke) gebruiker de werkelijk intenties af te leiden en daar op te reageren. Oracle stelt dat de Digital Assistant op korte termijn een dialoog zal kunnen voeren via onder andere Facebook Messenger, Slack, Skype for Business, Twillio en ook WhatsApp (!). Daarnaast kan Amazon Alexa als (spraak-)inputkanaal gebruikt worden.

Ten aanzien van GUIs – web en mobile – heeft Oracle voor de ontwikkeling van de SaaS-applicaties een grote stap gezet: de duizenden Oracle SaaS-ontwikkelaars gaan voor nieuwe ontwikkelingen gebruikmaken van Visual Builder, de low code tooling gebaseerd op Oracle JET. Hiermee kunnen ze visueel en declaratief, en daarmee snel, functioneel en zonder diepgaande technische kennis, business functionaliteit realiseren. Visual Builder biedt de mogelijkheid om waar nodig (high code) JET Web Componenten te injecteren waarmee geprofiteerd wordt van low code voordelen zonder de beperkingen te moeten accepteren. Een paar belangrijke aankondigingen rond Visual Builder: meertaligheid, ondersteuning voor Progressive Web Applications (de nieuwe cross-device standaard voor mobile apps), integratie met Developer Cloud voor Git-gebaseerde versiebeheer, deployment via Oracle’s wereldwijde CDN (content delivery network) voor snelle laadtijden en Portable applicaies met de mogelijkheid om Visual Builder applicaties los van de cloud te kunnen gebruiken.

Dit betekent dat Oracle JET en Visual Builder (Cloud) de meest prominente applicatie ontwikkeltechnologieën zijn binnen Oracle en dat na Forms nu ook ADF een forse stap achteruit moet zetten.

Meer weten

De slides van de presentaties die tijdens de avond zijn gegeven, staan inmiddels op Slideshare. U kunt ze bekijken via deze links:

We realiseren ons dat het heel veel informatie is. Uiteraard maken we ook graag een afspraak om een en ander verder toe te lichten en om te kijken wat deze ontwikkelingen voor u (kunnen) betekenen.