Review Oracle Open World London: 3 Key takeaways

-

21 februari 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Andr van Dalen oow 2020 london 111947363742

Vorige week vond in Londen de Oracle Open World (OOW) conferentie plaats. De ‘kleine versie’ met als motto ‘breakthrough starts here’. Er is altijd veel te zien en horen; van concrete ontwikkelingen tot common-interest. Wat mij betreft waren er drie belangrijke inzichten die ik mee terugnam en graag deel.

Oracle en Microsoft verbinden hun clouds. Geweldig nieuws. Want naast Oracle hebben wij jaren geleden ook Microsoft Azure omarmd.

André van Dalen, Directeur AMIS Conclusion

1. Over vertrouwen, kansen en kwaliteit; Oracle is écht aan het veranderen

De laatste maanden werd Oracle regelmatig aangehaald in onder andere het FD met betrekking tot de wijze van zakendoen en contractmanagement. Mijn beeld is iets genuanceerder, maar we herkennen ook de verhalen uit eigen ervaring. Als dienstverlener stel je je klant namelijk altijd centraal en streven wij naar de best mogelijke samenwerking. Al een tijdje horen we vanuit medewerkers bij Oracle dat er écht iets aan het veranderen is en dat was zichtbaar, hoorbaar en voelbaar op OOW.

Niet langer ging het over sell, sell, sell (buy, buy, buy zo je wilt) en kill, kill, kill. Het ging niet meer over producten en features die je betaald toe moet voegen of over andere calculatiemodellen. En het ging niet meer over het verslaan van de concurrentie en het afgeven op anderen.

Het ging over samenwerking, over toegankelijkheid, over gratis nieuwe features, over multi-cloud en hoe Oracle daarin faciliteert. Het kwam naar voren in keynotes en parallelsessies. Ook in de partnersessies en gericht op de bedrijven die Oracle producten en diensten naar de markt brengen. Ik hoorde het in de gesprekken met het (nieuwe) management, de aanwezige sales, en van andere partners aanwezig op de conferentie: “het is anders”. Ik ervaarde het dus ook zo, het hele gevoel bij het evenement was gericht op toekomst, vertrouwen, kansen en kwaliteit. Aan de producten heeft het vaak niet gelegen en nu maakt de organisatie ook een stevige positieve draai.

Niet langer ging het over sell, sell, sell. Maar over vertrouwen, kansen en kwaliteit.

-

2. Oracle Cloud Infrastructure en Microsoft Azure zijn nauw verbonden 

Oracle en Microsoft zijn een partnership aangegaan om hun clouds te verbinden. Beide reuzen zijn een strategische samenwerking aangegaan, die uitgerold wordt over de hele wereld en inmiddels in het cloud domein Amsterdam ook in gebruik kan worden genomen. Goed nieuws voor de vele klanten die Azure en OCI gebruiken of dat overwegen. En geweldig nieuws voor AMIS, omdat we sinds een paar jaar naast Oracle ook Microsoft Azure hebben omarmd als platform voor onze diensten Connect, Synergise en Signify.

Een krachtig extra is dat er niet alleen netwerktechnisch een snelle verbinding is gelegd, maar dat er ook functioneel-technisch uitwisseling plaatsvindt. Identity en Accessmanagment is bijvoorbeeld gekoppeld, zodat je bijna virtueel in één omgeving werkt.

In de voorbeelden die werden genoemd met SAAS-applicaties van Oracle, Autonomous databasese en datawarehouses, in combinatie met PowerBI, DataBricks, IoT hub van Azure kun je je voorstellen dat je zeer krachtige omgevingen kunt configureren die het beste van Oracle en Microsoft combineren.

Ik ben heel blij dat wij al ingezet hadden op deze twee partijen. Inmiddels hebben we expertise pgebouwd, weten we wat je waarvoor in welke omstandigheden het beste gebruikt en onze klanten met de kansen die de cloud biedt goed kunnen helpen.

Goed nieuws voor de vele klanten die Azure en OCI gebruiken of dat overwegen. Een krachtig extra is dat er niet alleen netwerktechnisch een snelle verbinding is gelegd, maar dat er ook functioneel-technisch uitwisseling plaatsvindt.

-

3. Oracle blijft ontwikkelen: Database versie 20c is voorzien van krachtige nieuwe features

De laatste jaren had ik het gevoel dat Oracle naast cloud vooral inzette op de SAAS-producten en Autonomous. Autonomous ontwikkelt zich sterk, steeds nieuwe beheermechanismen worden toegevoegd, waardoor het steeds beter wordt. Zoals dat ook hoort bij een zelflerend systeem. In korte tijd worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd. De database zelf, versie 20c, is voorzien van de nodige nieuwe features die de database als dataplatform nog krachtiger maken. Machine Learning algoritmes, objecten als JSON, blockchain tabellen, Spatial, Graph en Advanced Analytics zijn nu gratis beschikbaar. En in de cloud versie is DataSafe een krachtige toevoeging om gevoelige data te maskeren of het gebruik te monitoren.

Het gaat voor mij te ver deze features te beschrijven, het belangrijkste is dat Oracle blijft werken aan de verdere ontwikkeling van zijn producten. De database vormt al jaren de kern van de organisatie. Daar waar het allemaal mee begonnen is. Er is de nodige concurrentie en er zijn genoeg voorbeelden waar andere vormen van dataplatforms of datastores beter op hun plek kunnen zijn. Meer varianten kunnen prima samenwerken, maar vraagt ook meer van een beheerorganisatie. Oracle zorgt in ieder geval voor voldoende ontwikkeling om functioneel en technisch een kwalitatief hoogwaardig product te blijven leveren.

Oracle zorgt in ieder geval voor voldoende ontwikkeling om functioneel en technisch een kwalitatief hoogwaardig product te blijven leveren.

-