Digital twin van Utrecht Centraal uitgeroepen tot beste IoT-project

NS en IT-partner AMIS Conclusion nemen prestigieuze Industry Solutions Awards in ontvangst

NS en IT-partner AMIS Conclusion hebben de Industry Solutions Award 2023 gewonnen voor beste ‘smart buildings and smart cities’-oplossing, met hun 3D digital twin van Station Utrecht Centraal. Het NS-team nam in Barcelona de prijs in ontvangst tijdens het IoT Solutions World Congress. Met 16.000 bezoekers wereldwijd het grootste IoT-evenement.

16 februari 2023   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

NS en IT-partner AMIS Conclusion winnen de Industry Solutions Award 2023

Deze prijs is een mooie internationale erkenning voor de innovatieve visie van NS Stations in samenwerking met haar IT-partner AMIS Conclusion. AMIS Conclusion heeft een essentiële rol gespeeld in het activeren van de realtime datafeed van dit digital twin-model.

Een digital twin is een digitale kopie van de werkelijkheid - inclusief alle relaties - die realtime mee-verandert met de veranderingen in de fysieke wereld. Met deze digital twin verwerkt NS realtime de actuele informatie van digitale assets (zoals liften, roltrappen, druktemeters en energiegebruik) op het station én projecteert dit realtime in een digitaal 3D-model van het station. Hiermee hebben de managers van de stations direct inzicht in de status van het station en kunnen ze ingrijpen op het moment dat het nodig is. Ook is het model in staat om relaties tussen data-producerende objecten in het gebouw te leggen, waardoor er uitgebreide analyses en voorspellingen gedaan kunnen worden. De NS verbetert hiermee de veiligheid, voorkomt defecten en verbetert het reizigerscomfort.

Wat is een digital twin en wat kun je ermee?

Digital lead Jean Keultjes van NS Stations IT: “De digital twin is tot stand gekomen door het inwinnen en verwerken van 20 miljard fijnmazige lidar datapunten en 540 hoge resolutie dronebeelden tot een 3D model, en hierin informatie te visualiseren. Dit model wordt realtime voorzien van telemetrie-data van liften, roltrappen en een breed scala aan Lora-sensoren. Uiteraard allemaal met de hoogste eisen voor security en privacy van deze data. We hebben gebruikgemaakt van de expertise van AMIS Conclusion voor de ontsluiting van de telemetrie-data. Zij hebben voor ons de logica en het platform gerealiseerd om de realtime data op te halen én in het model te verwerken.”

Jean vervolgt: “Het model stelt ons in staat om gemakkelijk de actuele structuur van het gebouw tot in detail in kaart te brengen, inclusief het realtime gebruik van objecten in het gebouw. Denk hierbij aan onder meer liften en roltrappen. Dit kan nu zonder dat we een enorme hoeveelheid individuele sensoren via losse dashboards moeten raadplegen. Dat is heel waardevol voor ons.” Head of IoT Robbrecht van Amerongen van AMIS Conclusion: “Met het model kunnen niet alleen defecten aan apparatuur gesignaleerd worden, ook is het mogelijk om de impact van uitval via verschillende scenario’s te simuleren. Dit maakt het mogelijk om betere beslissingen te nemen over looproutes van passagiers, impact op de veiligheid, onderhoud en duurzaamheid.”

Het digital twin-model

Wat levert een digital twin op en wat zijn de toekomstmogelijkheden?

Jean: “Het digital twin-model brengt een drastische verbetering in de perceptie van stationsmanagers over wat er gedurende de dag in een station gebeurt. Ook zijn we nu in staat om het onderhoud op liften en roltrappen zo te plannen dat de impact op reizigersstromen minimaal is. Naar de toekomst toe krijgen we inzicht in energieverspilling en piekbelasting, wat ons helpt in het reduceren van onze CO₂-footprint. En met behulp van audioanalyse kunnen we automatisch ongewenst gedrag detecteren en bij panieksituaties sneller ingrijpen.

Wat voor effect heeft de implementatie op ecologische, sociale of economische duurzaamheid?

Robbrecht: “De digital twin draagt bij aan de algehele ervaring van de mensen die het stationsgebouw bezoeken. Door realtime inzicht en historische gegevens kunnen we effectiever onderhoud plannen en het energiegebruik van de apparatuur verminderen.” Jean vult aan: “En door deze gegevens te laten projecteren in een nauwkeurig en recent 3D-model, hebben we veel minder discussie over de betekenis van deze gegevens in relatie tot de structuur van het gebouw. In het kort draagt dit bij aan duurzaamheid, kostenbesparing en een betere klantbeleving.”

Wat zijn opmerkelijke resultaten die het gevolg zijn van de digital twin van het station?

Jean: “De kern van de digital twin is inzicht op afstand in de huidige stand van zaken van een station. Als eerste geeft het digital twin-model van het station een geïntegreerd beeld van het hele gebouw. Dat betekent dat onze medewerkers niet meer in meerdere systemen hoeven te kijken om zich een beeld te vormen van wat er op dit moment aan de hand is. Dit model helpt ons vervolgens heel effectief maatregelen te nemen om te sturen op het bereiken van de doelstellingen van het Parijs 2030 verdrag, voor beperking van klimaatverandering waar NS zich aan heeft verbonden.

Aan de consumentenkant draagt het digital twin-model bij aan de verbetering van de stationsbeleving door hogere beschikbaarheid van essentiële onderdelen als roltrappen en liften, omdat we ons hebben gericht op gebruikgebaseerd onderhoud. In de komende jaren richten we ons op het bouwen van nieuwe use cases die de kenmerken van het gebouw, het gebruik van realtime apparatuur en de passagiersstroom combineren om de kosten te verlagen en de passagierservaring te verbeteren. In de kern zijn de mogelijkheden eindeloos!”

Meer informatie 

Lees voor meer informatie het persbericht van IoT Solutions World Congress of neem contact op met Robbrecht van Amerongen, Head of Internet of Things van AMIS Conclusion.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met mij op

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0