De cloud: een revolutionaire ontwikkeling

-

15 oktober 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

marcos claver linkedin 111926837574

“Vandaag heeft mijn team ‘even’ een nieuwe omgeving uitgerold in de Oracle Cloud - een prestatie waar ik eigenlijk niet of nauwelijks meer bij nadenk.”

CLOUDOMGEVINGEN

Het op- en afschalen van omgevingen, wat voorheen een zeer goede planning vereiste en enorm veel tijd kostte, is nu bijna kinderspel geworden. Afgelopen week hoorde ik mijn collega nog zeggen: “Voor deze applicatie hebben we geen grote machines nodig - we kunnen beter naar kleinere, nieuwere en goedkopere shapes gaan.” Zonder er eigenlijk ook maar bij na te denken plannen we het in. "In de volgende sprint dan maar? En kan je meteen een nieuwe testomgeving uitrollen voor deze nieuwe applicatie?" Waarop mijn collega antwoordt: “zeker, het staat toch allemaal in Terraform en Ansible.” Met een paar kleine handelingen heb je een volledig nieuwe omgeving klaarstaan waarbij de machines zijn geüpgraded, de shapes zijn vervangen en de volledige hardware voldoet aan de laatste eisen.

pexels tobias bjrkli 1938360 111926843019

DE TIJD VAN CD’TJES EN DVD’TJES

Dat was vroeger wel iets anders. “Ik herinner me nog dat ik een jaar of 15 geleden een klant in Noorwegen had waar ik een implementatie van een specifiek softwarepakket moest uitvoeren. De tijd van de cd’s en dvd’s zal ik het maar noemen. Een installatie duurde al gauw een dag. Rechten krijgen, cd’tje erin, Oracle installeren, databases bouwen en daarna de software installeren. En als je geluk had was de dag alweer om.” Planning was toen wellicht belangrijker dan nu. Nu moest deze klant overstappen van een VMS-systeem naar een Windows omgeving, simpelweg omdat er geen ruimte meer was in het rack van de VMS-machine voor het plaatsen van een additionele schijf. Een nieuw rack was duurder dan het aanschaffen van een nieuwe Windows server. Wanneer de nieuwe machine niet op tijd ingericht kon worden, zou dit grote gevolgen hebben voor het gehele productieproces van de klant. De hoofdvragen waren: wanneer is de server er? En wanneer kan de installatie plaatsvinden?

Planning was dus cruciaal, en op het bevestigende antwoord op mijn vraag: "Is de server er?" Stapte ik in het vliegtuig. Toen ik bij de klant was aangekomen (na een halve dag reizen) bleek de server te zijn geleverd maar nog steeds, niet uitgepakt, in een krat in de serverruimte te staan. Hierdoor kon het werk alsnog niet uitgevoerd worden. “Later heb ik met de klant nog enorm kunnen lachen over de situatie. Hoe een simpele vraag verkeerd geïnterpreteerd kan worden met als gevolg een vertraging.” 

“Een installatie duurde al gauw een dag. Rechten krijgen, cd’tje erin, Oracle installeren, databases bouwen en daarna de software installeren. En als je geluk had was de dag alweer om.”

-

EEN REVOLUTIONAIRE VERANDERING

Dit zal tegenwoordig niet meer voorkomen. We werken op afstand, gebruiken bijvoorbeeld Microsoft Teams om te communiceren en hebben een ‘cloud console’ waarmee we binnen een uur een nieuwe omgeving kunnen uitrollen en onderhouden. In de cloud betaal je per actieve machine. Hierdoor starten we enkel machines op die nodig zijn en hebben we meer grip op de kosten en is het eenvoudiger om onderhoud te plegen aan de omgevingen. Een revolutionaire verandering ten opzichte van mijn tijd in Noorwegen.

“Van het vliegen door de cloud op weg naar een klant, naar het inrichten van een cloudomgeving op afstand heeft toch wel zijn voordelen.” “Vroeger was écht niet alles beter, op het uitzicht na misschien.”

-
OVER MARCOS

Marcos studeerde aan de Hogeschool Utrecht en werkt met een afwezigheid van een aantal jaren sinds 2006 bij AMIS | Conclusion. Op dit moment is hij als product owner en service manager verantwoordelijk voor de CIS-systemen. CIS is een organisatie van en voor verzekeraars en hun gevolmachtigden, en ondersteunt zo goed als 400 deelnemers bij het optimaliseren van hun processen en het maken van de benodigde afwegingen in acceptatie- en claimtrajecten.