AMIS op Windday 2024: cruciale inzichten voor een duurzame toekomst!

Op 13 juni was AMIS Conclusion samen met Conclusion Mission Critical met trots partner van Windday 2024, hét evenement voor professionals in de windenergiesector. We blikken terug op een inspirerende en leerzame ervaring, boordevol waardevolle inzichten die ons helpen de energietransitie te versnellen. Ook hebben we via onze experts Frank Schutrops en Hartger Brasjen onze ervaringen en best practices mogen delen met het publiek. Dank aan Jan Vos van NedZero - Trade Association for Wind Energy voor de organisatie.  Korte conclusie: de productie van duurzame energie gaat verder toenemen - optimalisatie van vraag een aanbod, transport en opslag is dé sleutel om daar ook maximaal van te profiteren. Data en moderne IT-technologie is cruciaal voor dit proces en versnelt de energietransitie.   

28 juni 2024   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

AMIS op Windday 2024

Onze lessen uit deze conferentie: 

  • 𝐕𝐨𝐥𝐥𝐞𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞: Nederland zet vol in op elektrificatie en mag trots zijn op haar leidende positie in windenergie. 
  • 𝐍𝐞𝐭𝐜𝐨𝐧𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐞: 𝐞𝐞𝐧 𝐮𝐢𝐭𝐝𝐚𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐭 𝐤𝐚𝐧𝐬𝐞𝐧. De toenemende opwekking van duurzame energie brengt netcongestie met zich mee. Netcongestie is deels een logisch gevolg van de dynamiek die de productie van duurzame energie met zich meebrengt. Zie het als een tijdelijk luxeprobleem in de transitie van onze oude naar ons nieuwe energievoorziening.  Intelligentere oplossingen dan ‘uitzetten’ gaan ons helpen.  
  • 𝐒𝐥𝐢𝐦𝐦𝐞 𝐧𝐞𝐭𝐰𝐞𝐫𝐤𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐧𝐠: 𝐞𝐬𝐬𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐞𝐥 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭. Curtailment, load shifting en digitalisering spelen een cruciale rol in het waarborgen van een stabiel en efficiënt energienetwerk. 
  • 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠: 𝐝𝐞 𝐤𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐛𝐮𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧. Van experts tot ecosystemen, we pakken de uitdagingen van de energietransitie samen aan. Samenwerking is essentieel om innovatie te stimuleren en complexe vraagstukken op te lossen. 
  • 𝐈𝐧𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐬𝐭𝐨𝐩𝐭 𝐧𝐨𝐨𝐢𝐭. Nieuwe ontwikkelingen omarmen is de sleutel tot succes in de dynamische wereld van windenergie. 
  • 𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐩 𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐚𝐮𝐬: van lokaal tot internationaal. Van Europese afspraken tot nauwe samenwerking tussen partners in de keten, we pakken de energietransitie gezamenlijk aan. 
  • 𝐈𝐓 𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚: 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐞𝐧 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞. Realtime data en intelligente IT-oplossingen zijn essentieel voor het verkrijgen van waardevolle inzichten, het maken van weloverwogen beleidskeuzes, efficiënte planning en actieve sturing van onze energievoorziening. IT en data speelt een cruciale rol in het optimaliseren van rendement van energie assets. Tot nu heeft dat weinig tot geen aandacht en ligt de focus volledig op ‘engineering’. De komende jaren zal dit, met het operationeel houden van grote aantallen windparken, veranderen.  
  • Security: iedereen wil toegang tot (de data en besturing van) turbines. Het gaat dan om een groot aantal verschillende sub-diensten zoals ijsdetectie, geluidbeperking, volgeldetectie, onderhoud, brand- en bliksemdetectie, enz. Deze diensten gebruiken de data van de turbine én kunnen ingrijpen op de instellingen van de Scada systemen van de turbines. Eén gereguleerde, vellige (via IoT platform) toegang tot data end bediening buiten de turbine is noodzakelijk om veiligheidsrisico’s te minimaliseren en tegelijkertijd separate diensten te faciliteren in de productie, veiligheid, continuïteit, monitoring en betrouwbaarheid van turbines en windparken. 
AMIS op Windday 2024
AMIS op Windday 2024
AMIS op Windday 2024
AMIS op Windday 2024
AMIS op Windday 2024

Met deze inzichten kunnen we nu én in de toekomst het rendement van windparken maximaliseren. Nederland moet blijven bouwen aan een productie) connected (meetbaar), Integrated (stuurbaar) en Intelligent (actief, geautomatiseerd, AI) energiesysteem. Delen van kennis en expertise is hierbij cruciaal. 

Onze experts delen graag onze ervaringen en best practices. Neem gerust contact met ons op!  Of download nu onze whitepaper over het slim sturen van windparken via deze link : https://www.conclusion.nl/amis/nieuws/whitepaper-zo-stuur-je-ook-in-2040-je-windparken-slim-en-real-time-aan 

Meer informatie over dit onderwerp?

Robbrecht van Amerongen

Robbrecht van Amerongen

Head of Internet of Things en Industry 4.0
Robbrecht.van.Amerongen@conclusion.nl