AMIS Conclusion opent deuren voor nieuwe generatie developers met CoderMinds

AMIS Conclusion heeft onlangs zijn deuren geopend voor de nieuwe generatie developers met CoderMinds, een organisatie die onder andere geleid wordt door AMIS-collega Bahadir Kucuk. Sinds een aantal jaar biedt hij met CoderMinds codeerkampen, diverse workshops en cursussen, en BrightMinds projecten voor (hoogbegaafde) kinderen van 6 tot 16 jaar oud. In dit interview ontdek je meer over deze samenwerking, de initiatieven van CoderMinds en hoe het bedrijf bijdraagt aan de ontwikkeling van toekomstige tech-experts.

26 augustus 2024   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

AMIS Conclusion - CoderMinds

Leren en coderen: hoe CoderMinds jaarlijks 2000 kinderen inspireert

Vier jaar geleden startte Bahadir, naast zijn studie Computer Science, als leraar bij CoderMinds. CoderMinds was toen nog een project en onderdeel van een stichting. Hij vertelt: “Tijdens mijn studie dacht ik altijd na over hoe ik concepten op de eenvoudigste manier aan kinderen kon uitleggen. Ik startte met lesgeven bij CoderMinds en na een tijdje begon ik ook het programma, het lesmateriaal en de marketing steeds verder uit te breiden. Sinds 2,5 jaar heb ik CoderMinds van project omgezet in een bedrijf. In de afgelopen 3,5 jaar hebben we zonder uitzondering tijdens elke schoolvakantie codeerkampen georganiseerd.”

Inmiddels bereikt CoderMinds jaarlijks zo'n 2000 kinderen, waarvan velen vaker terugkomen voor een codeerkamp of cursus. En ze hoeven niet bang te zijn dat ze dezelfde les opnieuw krijgen, vertelt Bahadir: “Afhankelijk van de tijd van het jaar hebben we tussen de 10 en 15 leraren, en garanderen we dat dezelfde les nooit twee keer zal worden gegeven. Al ons lesmateriaal wordt voortdurend verbeterd, waardoor de kinderen blijven leren over de allernieuwste onderwerpen.” En dat het aanslaat, blijkt wel uit de meer dan 300 Google reviews van enthousiaste ouders en kinderen, waarin CoderMinds een prachtige score van 4.9 behaalt.

Iets terugdoen voor de samenleving

Bahadir is trots op dit resultaat en vertelt: “Als immigrant in Nederland vind ik het heel belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving. Nu leer ik de volgende generatie techneuten alles over coderen, programmeren en AI, en bied ik de kinderen de mogelijkheid om IT-professionals te ontmoeten en met hen samen te werken in dezelfde omgeving. Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen aan de maatschappij.”

Na het succes van de codeerkampen in onder andere Amsterdam, Amstelveen en Den Haag, keek CoderMinds deze zomer naar de mogelijkheid om een codeerkamp in de regio Utrecht te organiseren. En waarom zou dat niet op het kantoor van AMIS Conclusion kunnen plaatsvinden? Bahadir: “Ik streef ernaar om de codeerkampen bij een IT-bedrijf te organiseren, zodat de kinderen direct contact kunnen leggen met IT-professionals en hen alles kunnen vragen over hun werkzaamheden. Het kantoor van mijn eigen werkgever AMIS Conclusion was dus een perfecte keuze.”

En ook bij AMIS Conclusion werd dit idee direct omarmd. André van Dalen, CEO van AMIS Conclusion, vertelt hierover: “Toen Bahadir bij me kwam en vertelde over CoderMinds, bescheiden als altijd, werd ik direct enthousiast. Een rondje over de website en vooral de referrals en ik was meer dan om.”

 

Spelenderwijs leren en ervaring opdoen

De codeerkampen in de schoolvakanties zijn voornamelijk gericht op basisschoolkinderen. Over het programma vertelt Bahadir: “De kinderen volgen dagelijks zo’n vier tot vijf lessen van elk een uur, waarbij de onderwerpen variëren van coderen en programmeren tot robotica en AI. Ze programmeren hun eigen spellen, bouwen robots, genereren game-achtergrondbeelden en -personages, en besturen games zonder toetsenbord en muis met behulp van AI. Tijdens het ochtendprogramma is er een pauze, waarin ze niet alleen kunnen genieten van zelfgebakken koekjes, maar ook in contact komen met IT-professionals die hen vertellen over hun werk. We lunchen samen en maken, net als de andere collega's, een wandeling. Zo ervaren de kinderen al op jonge leeftijd hoe het is om bij een echt IT-bedrijf te werken, en dat vinden ze geweldig!”


Ook voor volwassenen een succes

Is CoderMinds dan alleen gericht op kinderen? Absoluut niet. Bahadir vertelt: "Vorig jaar kregen we een verzoek van een grote Nederlandse financiële dienstverlener. Het bedrijf vroeg of CoderMinds ook iets voor volwassenen kon organiseren. Ik zei meteen ja, gaf een presentatie en vervolgens kwam het team langs om zelf actief met coderen en robotica aan de slag te gaan. Het was een supergeslaagd evenement. We organiseren dus ook zeker activiteiten voor volwassenen, maar alleen als daar op dat moment tijd voor is.”

 

Feestelijke afsluiting van het eerste codeerkamp bij AMIS Conclusion

Het eerste codeerkamp op het kantoor van AMIS Conclusion werd onlangs feestelijk afgesloten met een diploma-uitreiking. André van Dalen heette iedereen van harte welkom en leidde de eindceremonie. Vervolgens kregen de ouders de kans om de door hun kinderen ontwikkelde spellen en gebouwde robots te bewonderen en werd er samen met de ouders, kinderen en organisatoren gegeten. André blikt terug: “Het is geweldig om te zien hoe enthousiast, leergierig en creatief deze jonge talenten zijn. Trots op hun gezamenlijke prestatie, trotse ouders en grootouders, en trots dat wij als AMIS Conclusion tijdens dit codeerkamp een bijdrage hebben kunnen leveren aan hun groei en ontwikkeling. Een leuke en leerzame week, wat mij betreft een gouden combinatie die naar meer smaakt!”

Nieuwsgierig naar alle initiatieven van CoderMinds? Bezoek de website en ontdek hoe CoderMinds bijdraagt aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie developers.