AMIS bouwt IoT-platform voor Eneco

Vorig jaar september trapten we af: de bouw van een IoT platform voor Eneco. Hiermee is AMIS Conclusion een belangrijke schakel in een programma dat meebouwt aan de energietransitie in Nederland en tegelijkertijd een bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf. Dat doen we door moderne IT en energietechnologie te integreren.

Hoe staat het met? Wat zijn de uitdagingen en wat maakt dit project bijzonder? Lees hier het interview met Frank Schutrops in de rol van resultaatmanager en scrummaster van het IoT-Platform team binnen het programma.

20 april 2020   |   Nieuws   |   Door: AMIS Conclusion

Deel

Frank Schutrops IoT Platform 2 111942125732

“Technologisch en organisatorisch vind ik dit een van de meest interessante projecten tot nu toe."

Frank Schutrops, resultaatmanager en scrummaster
Stadswarmte als duurzaam alternatief voor gas

“Stadswarmte bestaat al heel lang, maar is nog niet op grote schaal voorzien van moderne technologie. Een efficiëntere besturing van het warmtenet kan door het netwerk te voorzien van op afstand uitleesbare sensoren. Ook moeten de meterstanden van warmtemeters in een huis vaak nog met de hand worden doorgegeven. Door nauwkeurige meetgegevens, monitoring en betere besturing kan het warmtenet efficiënter geregeld worden en krijgt ook de consument altijd actueel inzicht in zijn verbruik. 

En dat is dus waar wij aan werken: een IoT platform dat de meetdata en meterstanden afkomstig van het warmtenet op afstand uitleesbaar en centraal inzichtelijk maakt, uiteraard na toestemming van de klant. Waarna het beschikbaar gesteld wordt aan systemen binnen het bedrijf voor het leveren van andere digitale diensten. Hiermee halen wij waardevolle informatie uit de data van het warmtenetwerk.”

"En dat is dus waar wij aan werken: een IoT platform dat de meetdata en meterstanden afkomstig van het warmtenet op afstand uitleesbaar en centraal inzichtelijk maakt."

"Slimmer" warmtenetwerk

“Het programma maakt het netwerk geschikt voor de toekomst. Het programma bestaat uit een aantal deelprojecten. Wij verzorgen het IoT platform en werken nauw samen met de overige teams in het programma. Bijvoorbeeld het team dat hardware en software bouwt voor het uitlezen van warmtemeters. Maar ook het team dat verantwoordelijk is voor het digitaal ondersteunen van de monteur bij de installatie en het data-analyse team wat zich richt op het efficiënter besturen van het warmtenet zelf waarmee er een zogenoemde Smart Grid ontstaat. “

Stip op de horizon

“Een stip op de horizon is om ook andere energiesystemen dan stadswarmte te integreren met het IoT-platform. We kunnen dan deze data actueel, eenduidig en integraal verwerken. Bijvoorbeeld voor de monitoring en besturing van boilers en CV-ketels. Het inzicht wat onze opdrachtgever daarmee krijgt kan dan gebruikt worden om de verschillende energiestromen als elektriciteit, gas en warmte beter op elkaar afstemmen. Door modellen te ontwikkelen die voorspellend zijn voor vraag en aanbod kan dan de productie, opslag en transport efficiënter geregeld worden.”

"Door modellen te ontwikkelen die voorspellend zijn voor vraag en aanbod kan dan de productie, opslag en transport efficiënter geregeld worden.”

Groeimodel

“We zijn in september vorig jaar gestart en hebben het IoT platform voor de kerst live gezet met de eerste meters. Een stevige kluif om dat in korte tijd voor elkaar te krijgen samen met alle betrokken partijen.

We verwachten binnenkort te groeien naar enkele duizenden meters en na de zomer schalen we nog verder op en werken we ook aan functionaliteit naast verwerking van meetdata ook actief het netwerk te gaan sturen.”

Organisaties werken samen met moderne technologie

“In hechte samenwerking met de opdrachtgever ontwikkelen, leveren en beheren wij het IoT platform. AMIS focust zich op het op Microsoft Azure gebaseerde platform en op de integratie van nieuwe zogenoemde IoT edge devices. Samen met Conclusion Mission Critical zorgen we voor veilige en betrouwbare verbinding vanaf de meter tot en met het IoT platform.”

Een belangrijke keuze is het werken met moderne cloudtechnologie. We kiezen ervoor om daar waar mogelijk te werken met standaard componenten van Microsoft Azure. Dit geeft ons veel voordelen vooral in de schaalbaarheid van het platform. Omdat Microsoft continu werkt aan de verdere verbetering van het Azure platform kunnen wij ons kunnen focussen op de kernfunctionaliteit en toch van de laatste ontwikkelingen profiteren. Alles gericht om efficiënter om te gaan met energie”

"Een belangrijke keuze is het werken met moderne cloudtechnologie. We kiezen ervoor om daar waar mogelijk te werken met standaard componenten van Microsoft Azure. Dit geeft ons veel voordelen vooral in de schaalbaarheid van het platform. "

Duurzaamheid verbindt

“Niet alleen technologisch en organisatorisch is dit een erg mooi maatschappelijk relevant project. Ook is het fijn om als technologiepartner van onze opdrachtgever een belangrijke bijdrage te mogen leveren aan het bereiken van gemeenschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen.”