Energiebedrijf Ennatuurlijk: Modernisering van integraties met Microsoft Azure

Ennatuurlijk is leverancier van verwarming, warm water en verkoeling voor consumenten en bedrijven in Nederland. Dit wordt gerealiseerd door wijken en buurten te koppelen aan lokale warmtebronnen, variërend van aardwarmte tot warmte uit de industrie. Zo werken ze aan een duurzame toekomst. Ennatuurlijk bedient 85.000 klanten via 62 warmtenetten, verspreid over heel Nederland.

Klant

Ennatuurlijk

Corporate logo Ennatuurlijk

Markt

Energie & Utilities

Thema

Factbased improvement

Publicatiedatum

24 juli 2023

Energiebedrijf Ennatuurlijk modernisering van integraties met Microsoft Azure

Structurele modernisering van bestaande integraties

Ennatuurlijk heeft een organisch gegroeid IT-landschap met veel point-to-point integraties. Deze zijn in de afgelopen tien jaar ontstaan, onder andere als gevolg van overnames. Dit heeft geleid tot een verscheidenheid aan partijen die werken aan integraties, met een gemis aan centrale coördinatie en verantwoordelijkheid over de hele keten. Dit maakte onderhoud, beheer en monitoring moeilijk, en wijzigingen kostbaar. Als gevolg hiervan was de informatie-uitwisseling suboptimaal en werd het correct functioneren van de koppelingen beperkt gemonitord. De groeiende behoefte aan datagedreven werken en het gebruik van analytics voor de bedrijfsvoering heeft geleid tot de definitie van een nieuwe digitale architectuur.

Nieuwe architectuur als basis voor duurzame integraties

De nieuwe architectuur van Ennatuurlijk is gebaseerd op toekomstgerichtheid, duurzaamheid en voortdurende verbetering. In deze architectuur zijn uitgangspunten gedefinieerd voor beveiliging, innovatie, flexibiliteit, samenwerking en gebruikerservaring. Als basis is gekozen voor de integratieoplossingen van Microsoft Azure, die continuïteit, gebruiksgemak en betrouwbaarheid bieden. Vanaf dit punt zijn de experts van AMIS Conclusion betrokken bij het traject en hebben wij een gedetailleerd ontwerp gemaakt voor de specifieke integraties.

Geleidelijke koppeling van legacy-componenten

Als onderdeel van het modernisatieproces zijn de verschillende legacy-componenten geleidelijk aan elkaar gekoppeld. Op de lange termijn is het bestaande onderhoudsbeheersysteem vervangen door een nieuw systeem dat dezelfde integratieoplossing gebruikt. In totaal zijn twintig integraties opnieuw gerealiseerd en vervangen, waarna ze zijn ondergebracht in een software-engineering-proces, gebaseerd op Azure DevOps, OTAP-monitoring en dashboards.

Flexibele gefaseerde aanpak voor herontwerp van integraties

Vanwege het complexe landschap met talrijke point-to-point integraties, waarbij sommige gebaseerd zijn op verouderde technologie en beperkte documentatie, is ervoor gekozen om de koppelingen opnieuw te ontwerpen en te bouwen. Met behulp van een agile aanpak zijn de nieuwe koppelingen ontworpen en geschikt gemaakt voor implementatie binnen de mogelijkheden van Azure-integraties. Tijdens het ontwerpproces heeft het AMIS-team meteen gekeken naar de bruikbaarheid, testbaarheid en onderhoudbaarheid van de koppelingen. Bovendien zijn alle gebouwde koppelingen direct opgenomen in de Azure-monitoring.

Co-creatie stimuleert snelheid en flexibiliteit

Door het hanteren van een gestandaardiseerde aanpak bij het opzetten van integraties, konden we bestaande integraties efficiënt en flexibel vervangen door een alternatieve Azure-oplossing. Dit vormde tevens een goede basis voor nieuwe integraties. Tijdens het proces heeft het AMIS-team nauw samengewerkt met de medewerkers van Ennatuurlijk, die hun domeinkennis en bedrijfsspecifieke expertise hebben ingebracht. Jochen van de Leur, Enterprise Architect van Ennatuurlijk, zegt hierover: "Naast de gebruikelijke aspecten zoals schaalbaarheid, beveiliging en interoperabiliteit hebben we bij onze architectuur ook gekeken naar gebruikerservaring. Microsoft Azure vult deze behoeften zowel aan de ontwikkelaarskant als voor de gebruikers goed in. De experts van AMIS Conclusion hebben ons geholpen bij het ontwerp, het kiezen van de juiste componenten, de praktische implementatie en de monitoring. We zien nu dat zowel de gebruikers als de ontwikkelaars met veel meer gemak gebruikmaken van deze nieuwe integraties. En daar word ik gelukkig van."

Toekomstbestendig en eenvoudig te beheren

De nieuwe integraties op basis van Azure hebben hun meerwaarde in de praktijk bewezen, doordat ze Ennatuurlijk een betere toekomstbestendigheid bieden en betere controle mogelijk maken. Via monitoring is het mogelijk om direct meldingen te ontvangen als de integraties niet goed functioneren. Hierdoor kan proactief worden gehandeld, worden storingen voorkomen en is de klantbeleving verbeterd. Jochen benadrukt: "Deze nieuwe structuur vormt voor ons de basis voor een duurzame toekomst. We zijn erg tevreden over de praktische expertise en versnelling die AMIS Conclusion ons heeft gebracht."

AMIS Conclusion, toonaangevend in integratie van systemen

AMIS Conclusion maakt al meer dan 30 jaar het verschil door een bewezen aanpak, gericht op het bereiken van bedrijfsdoelstellingen met IT als een krachtig middel. Zo realiseren we aantoonbare prestatieverbeteringen met behulp van data.