Doelgroep
Iedereen die geografische data zoekt of er al mee te maken heeft, die data op kaarten wil visualiseren of wil analyseren op basis van plaats en afstand.
Datum/tijd
dinsdag 12 maart, 17.00 - 20.00 uur (tot 20.30 voor ontwikkelaars)
Locatie: Conclusion Utrecht, 16e verdieping
Spreker: Lucas Jellema
***
Plaats is een belangrijk element in veel van de gegevens waar we mee werken. Van de locatie waar je vakantiefoto’s zijn gemaakt, de route die Strava registreert tot de coördinaten van sensormetingen – veel data wordt verrijkt door of zelfs relevant gemaakt door geografische coördinaten. Dit soort data wil je vaak afbeelden op kaarten en daarmee beter inzichtelijk en meer aantrekkelijk maken. Of je wilt combinaties maken met andere informatie over diezelfde locaties.
In dit GeoCafé kijken we naar een aantal gratis tools en websites die je kan gebruiken om makkelijk en snel mooie visualisaties te maken van data met een geografische component (bijvoorbeeld DataWrapper). Met Map Warper kan je ook historische kaarten en zelf-getekende kaarten combineren met geo-data.
Ook kijken we naar open data verzamelingen – zowel in Nederland als internationaal – die details geven over landen, gebieden en bijvoorbeeld de rail-infrastructuur. Onder andere data diensten van de Verenigde Naties, Eurostat, het CBS, het Nationaal GeoRegister, PDOK en ProRail komen aan bod.
We gaan in op de dataformaten die voor geo-data worden gebruikt, zoals GeoJSON, shapefile, GML/KML – en hoe je ze makkelijk in elkaar kan omzetten.
Je kent misschien het product ArcGIS van ESRI – een bekende tool voor het analyseren en manipuleren van geo-data. Er is een open source tegenhanger QGIS dat vergelijkbare functionaliteit biedt (gratis). We kijken naar die tool – waarmee je verschillende data sets kan combineren en bewerken en bijvoorbeeld kan vragen “toon alle gemeentes waar de afstand tot een treinstation groter is dan 10 kilometer” of “toon Nederland voor zover het minstens 5 meter boven NAP ligt”.
Het laatste deel van dit GeoCafé (pakweg vanaf 20 uur) kijkt ook kort naar hoe je in je eigen web-applicaties kaarten kan integreren. De waarschijnlijk meest populaire library daarvoor is Leaflet, meestal gebruikt in combinatie met OpenStreetMaps. Deze library wordt kort gedemonstreerd en je leert hoe je daarmee aan de slag kan gaan. Een voorbeeldapplicatie wordt gedeeld waar je foto’s kan uploaden die vervolgens op een kaart worden gepresenteerd, afhankelijk van waar ze genomen zijn. Je kan de kaart verder verrijken en tenslotte de resultaten publiceren via DataWrapper.
Aanmelden
Je kunt je (geheel gratis!) aanmelden door een mail te sturen naar Lucas Jellema.