RDW | Vitaliteit persoonlijk en effectief

Een vitaal bedrijf bruist van de energie en is continu (duurzaam) in beweging. Die energie is essentieel voor een (financieel) gezonde organisatie zodat medewerkers optimaal kunnen presteren. Medewerkers die veilig en vitaal blijven (samen)werken kunnen hun klanten de beste service bieden en blijven duurzaam inzetbaar. Daar is een goed fundament voor nodig. Daarom vroeg de RDW ons hoe zij hun medewerkers meer bewust konden maken van hun eigen verantwoordelijkheid op gebied van veilig en vitaal werken, en hoe je als bedrijf daarvoor ook handvatten kunt geven.

Klant

RDW

Logo RDW

Markt

Industrie

Thema

Safety

Publicatiedatum

6 juli 2022

Monteur is aan het sleutelen onder de motorkap

Hoe zorg je voor een goed fundament?

Vitale medewerkers in een veilige omgeving. Essentieel voor een gezond bedrijf? In ieder geval is er voor alle betrokkenen veel te winnen! Plezier in het werk en een veilige omgeving geven een medewerker energie en de mogelijkheid om optimaal te presteren. Daarbij zijn fysieke en mentale veiligheid beide heel belangrijk. Een gemiddeld bedrijfsongeval kost algauw € 10.000,- en uitval door mentale problemen kan langdurig zijn. Belangrijk dus, maar hoe zorg je ervoor dat je een gezonde organisatie bent en blijft? Je kunt geen veilig en vitaal gedrag voor elkaar krijgen door alleen maar te duwen, dus hoe pak je dat aan?

De vraag scherp krijgen

Om RDW te helpen hun medewerkers meer bewust te maken en eigen verantwoordelijkheid te nemen, zijn we gestart met een analysefase om de vraag scherp te krijgen. Door samen met de RDW verschillende specifieke sessies te doorlopen konden we vaststellen dat de oplossing persoonlijk en interactief moest zijn en dat we de verschillende RDW-doelgroepen moesten bedienen in hun eigen werkomgeving.

Maatwerk voor elke functie

Binnen de RDW vind je uiteenlopende functies en rollen en voor iedere functie en rol betekent veilig en vitaal werken iets anders. Zo is een steekproefcontroleur vaak onderweg naar erkenninghouders, een baliemedewerker ziet veel klanten aan de balie en de technisch medewerker staat op het keuringsstation tussen de voertuigen. Om ervoor te zorgen dat iedere RDW-medewerker zich in zijn eigen werksituatie herkent, begint de RDW-medewerker in de e-learning met een zelfscan.

Zelfscan
In de zelfscan krijgt de medewerker bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoeveel contact heb je met klanten?’, Hoe vaak reis je?, Werk je op kantoor of tussen de voertuigen?’ Maar ook: ‘Hoeveel stappen zet je per dag?’. Met de antwoorden op de zelfscan ontstaat de juiste mix van vragen en informatie passend bij de werksituatie.

Medewerker bekijkt de e-learning op haar laptop zittend op de bank

Drie thema’s
Na de zelfscan nemen we de RDW-medewerker mee via interactieve storytellingvragen rondom drie thema’s:

  • Veiligheid: ‘Hoe richt ik mijn werkplek veilig in’, ‘Hoe handel ik in onveilige werksituaties’.
  • Vitaliteit: ‘Hoe vitaal ben ik eigenlijk’, ‘Wat doet de RDW aan vitaliteit?’
  • Omgangsvormen: ‘Wat vind ik een ongewenste omgangsvorm?’, ‘Hoe ga ik om met een ongewenst gedrag van een klant, collega of leidinggevende?’.

 Een technisch medewerker krijgt bijvoorbeeld in het thema veiligheid een vraag over het dragen van beschermingsmiddelen tijdens het keuren van een voertuig. Een baliemedewerker krijgt deze vraag niet te zien. Zo blijven alle deelnemers gemotiveerd en raken niet verveeld met informatie die niet voor hen bestemd is.

Interactieve werkvormen
De vragen bestaan uit interactieve werkvormen zoals een collega-vraag of een video, maar ook een WhatsAppgesprek en sleepvragen. In de vragen staan situaties uit de dagelijkse werkpraktijk centraal. Na het beantwoorden van zo’n interactieve werkvorm, krijgt de deelnemer feedback. Het gaat er niet om of hij de vragen goed of fout beantwoordt, maar dat hij aan het denken gezet wordt en (on)veilig werken bespreekbaar maakt op de werkvloer. Zo raakt de RDW-medewerker meer bewust over veilig en vitaal werken en pakt hij niet alleen zijn verantwoordelijkheid maar voelt de medewerker zich meer weerbaar en wendbaar in situaties waarin dit wordt gevraagd.

medewerker bekijkt een scherm met energielevel op een tablet

Ruim 800 RDW medewerkers hebben de training op het online leerplatform inmiddels gevolgd en beoordeeld met een 8.

Goed om eens stil te staan bij hoe je vitaal kunt blijven en altijd aandacht moet hebben voor je eigen veiligheid en die van anderen

Medewerker RDW