Co-sourcing leeractiviteiten bij Rijkswaterstaat

Hoe kan een (vaar)wegbeheerder zich optimaal focussen op de inhoud van leren? En ondertussen grip houden op de processen rondom leren?

Rijkswaterstaat zocht een samenwerkingspartner op het gebied van opleidingen. Deze partner moet met een Learning Management System (LMS) de behherder ontzorgen bij de gehele planning en organisatie rondom leren.


Opleidingen inzichtelijk 

Conclusion heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat het LMS ingericht en geïmplementeerd, geheel conform de wensen en eisen van de opdrachtgever. Medewerkers zoeken en boeken via het LMS opleidingen. Opleidingsleveranciers zetten hun offertes en (maatwerk)opleidingen ook in het LMS. Zo is alle informatie op één plek voor handen.

Medewerkers zien in hun persoonlijke profiel welke opleidingen, programma’s en leerlijnen ze hebben gevolgd. Die gegevens zijn eenvoudig inzichtelijk te maken in rapportages. Deze rapportages dienen als sturingsinformatie voor het management. Conclusion heeft ook het leveranciersmanagement, de backoffice-dienstverlening en facturatiestroom rondom opleidingen overgenomen van de opdrachtgever. In de loop van de samenwerking is een aantal nieuwe functionaliteiten aan het LMS toegevoegd. Zo bevat het systeem inmiddels een zalenplanner en aparte leerpartnerportalen voor partners van Rijkswaterstaat.


Klein team, hoge productie

Door deze vergaande co-sourcing en automatisering kan Rijkswaterstaat zich focussen op de strategie en inhoud van de processen. De standaardprocessen lopen automatisch via het LMS. Daardoor haalt Rijkswaterstaat met een relatief klein team, een hoge productie. Die productie wordt bovendien binnen en buiten de organisatie als kwalitatief hoogstaand gezien. Dat komt door het maatwerk dat de opdrachtgever efficiënt kan inrichten en organiseren. Dit alles levert Rijkswaterstaat een besparing op van gemiddeld 2 miljoen euro per jaar. Bovendien is er een betere inhoudelijke matching tussen de opleidingsbehoefte en het resultaat. Deze matching wordt continu gemonitord en aangescherpt, mede mogelijk door de rapportagemogelijkheden die het LMS biedt.


Award beste Corporate University

Het Corporate Learning Center van de opdrachtgever is bij de Rijksoverheid regelmatig gebruikt als voorbeeld van een afdeling die zijn zaken goed op orde heeft. Het Corporate Learning Center heeft een award gewonnen voor beste Corporate University van Nederland van de Nederlandse Stichting voor Corporate Universities (NSCU).